Postup přípravy:
1 minutu míchat (vypnout vařič a nechat dojít 10 -15 minut pod pokličkou).
Podávat studené nebo teplé s kompotem nebo bílým jogurtem.
Plněná vejce - Bed Mahshi
Suroviny:
4-6 natvrdo uvařených vajec
2 lžíce bílého jogurtu
1 malá cibule
3-5 naložených okurek
8-12 černých oliv
listy hlávkového salátu
sůl a pepř
Postup přípravy:
Rozpůlíme vejce a odstraníme žloutky. Najemno nakrájíme cibuli a naložené okurky.
Rozmačkáme žloutky a zamícháme s cibulí, okurkami, jogurtem a kořením.
Vaječné bílky plníme touto směsí a nakonec ozdobíme černou olivou.
Servírujeme na listy hlávkového salátu.
Falafel - karbanátky
Suroviny:
2 šálky cizrna, uvařené doměkka
4 stroužky česneku, nakrájený
3 lžíce másla z burských oříšku (z obchodů se zdravou výživou)
1 jarní cibulka, nakrájená
1 cibule, nasekaná na kousky
1 vejce
1/4 lžička drceného koriandru
1/4 lžičky drceného kmínu
1/4 lžičky pepře
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce kukuřičného nebo jiného rostlinného oleje
Postup přípravy:
Cizrnu necháme přes noc namočenou, spaříme, vodu slijeme a uvaříme v neslané vodě doměkka.
V mixeru připravíme z měkké cizrny pyré. Do pyré přidáme česnek, podzemnicové
máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, kmín ,pepř a sójovou omáčku
a opět velmi dobře rozmixujeme na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujeme z pasty
kuličky, které v horkém oleji a na mírném ohni usmažíme dohněda ze všech stran.
Jako příloha může být arabský chléb či pečivo.
Hummus - (Egyptská kuchyně)
Suroviny:
1 hrníček cizrny
1 hrníček omáčky tahini
1 lžíce citrónové šťávy
Na ozdobení:
petrželka
měsíčky citrónu
mletá chilli paprička
olivový olej
Postup přípravy:
Namočíme cizrnu přes noc. Scedíme, zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do
změknutí asi 1 hodinu. Scedíme. Dáme stranou vrchovatou lžíci cizrny na
pozdější dekoraci a rozmačkáme nebo rozemeleme zbytek. Přidáme omáčku tahini
a citrónovou šťávu a vymícháme do husté pasty. Postříkáme olivovým olejem a
ozdobíme cizrnou, kterou jsme si dali stranou. Nakonec posypeme nasekanou
petrželkou, mletou chilli paprikou a ozdobíme měsíčky citrónu.
Smažené rýžové placičky
Suroviny:
200 g rýže
Sůl, pepř
6 lžic hladké mouky
4 vejce
2 lžíce vegety
3 lžíce rostlinného oleje
2 rajčata
1 salátová okurka
1 pórek
Postup přípravy:
Rýži několikrát propláchneme horkou vodou a uvaříme v osolené vodě doměka.
Vařenou rýži dáme do mísy, přidáme hladkou mouku, všechna vejce, pórek,
podle chuti okořeníme vegetou, pepřem a solí. Všechny přísady opatrně
promícháme a uděláme řidší těsto, které necháme chvíli odležet.
Na pánvi rozehřejeme olej. Z rýžového těsta pomocí lžíce vykrajujeme
placičky, které na rozpáleném tuku zvolna opékáme z obou stran dorůžova.
Placičky podáváme teplé, ozdobené osminkami rajčat, plátky okurky a kolečky
pórku.
Dobrou chuť
Lučina nebo sýr Imperiál na způsob Labné
Suroviny:
Lučina nebo Imperiál - 1 větší balení
Citron
Sušená nebo čerstvá petrželka
Olivový olej
Postup přípravy:
Lučinu dáme do hlubokého talíře, přidáme trochu vody, aby se Lučina roztírala,
šťávu z citronu(dle chuti), můžeme přidat sladkou papriku.Vidličkou vytvoříme
rýhy a do nich nakapeme olivový olej a posypeme petrželkou (čerstvou drobně nasekáme).
Podáváme s arabských chlebem nebo s trustovým chlebem.
Basbousa (koláč)
Suroviny:
1,5 hrníčku krupice
1 hrníček cukru
1 kelímek bílého jogurtu
1 hrníček rostlinného oleje
3 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce prášku do pečiva
Rozpůlené mandle
Postup přípravy:
Smícháme krupici,cukr, jogurt, olej, kokos a prášek do pečiva.
Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme cukrový sirup.
Těsto nalijeme do pekáčku o velikosti 9 x 12 cm. Nožem naznačíme tvary,
na které pak koláč nařežeme. Obvykle to jsou tvary kosočtverců, do jejich
středu umístíme půlky mandle. Pečeme asi 20 min v předehřáté troubě nebo dokud
koláč nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem.
Místo mandlí je možné koláč posypat nasekanými oříšky, nastrouhaným kokosem
nebo nechat jen tak.
Pomazánka s cizrny
Suroviny:
500g cizrny
1ks kyselé okurky
Tahini omáčka
Olivový olej
Kmín
Česnek
Sůl
Postup přípravy:
Cizrnu namočíme přes noc do vody tak, aby byla ponořená.
Druhý den ji uvaříme s kmínem a solí do měkka. Vodu slijeme a uschováme.
Vše necháme vychladit. Cizrnu rozmixujeme za stálého přilévání vody, ve které
byla vařena. Umixovanou hladkou hmotu ochutíme prolisovaným česnekem,
olivovým olejem a sezamovou omačkou Tahini. Tato pomazánka se hodí na celozrnné
pečivo nebo frajery. Zdobíme kyselou okurkou.
Faláfel (karbanátky)
Suroviny:
1/2 kg oloupaných sušených bobů
1 strožek česneku
3/4 hrníčku nasekané petrželky
1/2 lžičky nasekané šalotky
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Sezamová semínka
Olej na smažení
Postup přípravy:
Boby necháme namočené přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem
rozmixujeme na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, kmín, prášek do
pečiva, sůl a čerství koriandr Důkladně promícháme až se vše spojí. Z hmoty
vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových
semínkách. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme
se salátem a arabským chlebem.
Cukrový sirup
Suroviny:
1 hrníček cukru
1 hrníček vody
lžička citrónové šťávy
Postup přípravy:
Rozpustíme cukr ve vodě a vaříme asi 3 - 5 minut. Přidáme citrónovou šťávu
a vaříme do zhoustnutí. Přidáme horký sirup na studené moučníky nebo studený
sirup na horké moučníky.