Úvodní strana

Arabské recepty ze semináře Břišních tanců:

Halva

Suroviny:

  • 1/4 - 1/2 másla
  • koření (badyán, skořice, muškát. oříšek,....)
  • cukr (nechat karamelovat)
  • oříšky, mandle, rozinky, kandované ovoce
  • 1 hrnek krupice
  • 3 hrnky horké vody

  • Postup přípravy:
    1 minutu míchat (vypnout vařič a nechat dojít 10 -15 minut pod pokličkou).
    Podávat studené nebo teplé s kompotem nebo bílým jogurtem.

    Plněná vejce - Bed Mahshi

    Suroviny:

  • 4-6 natvrdo uvařených vajec
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 malá cibule
  • 3-5 naložených okurek
  • 8-12 černých oliv
  • listy hlávkového salátu
  • sůl a pepř

  • Postup přípravy:
    Rozpůlíme vejce a odstraníme žloutky. Najemno nakrájíme cibuli a naložené okurky. Rozmačkáme žloutky a zamícháme s cibulí, okurkami, jogurtem a kořením. Vaječné bílky plníme touto směsí a nakonec ozdobíme černou olivou. Servírujeme na listy hlávkového salátu.

    Falafel - karbanátky

    Suroviny:

  • 2 šálky cizrna, uvařené doměkka
  • 4 stroužky česneku, nakrájený
  • 3 lžíce másla z burských oříšku (z obchodů se zdravou výživou)
  • 1 jarní cibulka, nakrájená
  • 1 cibule, nasekaná na kousky
  • 1 vejce
  • 1/4 lžička drceného koriandru
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného nebo jiného rostlinného oleje

  • Postup přípravy:
    Cizrnu necháme přes noc namočenou, spaříme, vodu slijeme a uvaříme v neslané vodě doměkka. V mixeru připravíme z měkké cizrny pyré. Do pyré přidáme česnek, podzemnicové máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, kmín ,pepř a sójovou omáčku a opět velmi dobře rozmixujeme na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujeme z pasty kuličky, které v horkém oleji a na mírném ohni usmažíme dohněda ze všech stran. Jako příloha může být arabský chléb či pečivo.

    Hummus - (Egyptská kuchyně)

    Suroviny:

  • 1 hrníček cizrny
  • 1 hrníček omáčky tahini
  • 1 lžíce citrónové šťávy

  • Na ozdobení:
  • petrželka
  • měsíčky citrónu
  • mletá chilli paprička
  • olivový olej

  • Postup přípravy:
    Namočíme cizrnu přes noc. Scedíme, zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do změknutí asi 1 hodinu. Scedíme. Dáme stranou vrchovatou lžíci cizrny na pozdější dekoraci a rozmačkáme nebo rozemeleme zbytek. Přidáme omáčku tahini a citrónovou šťávu a vymícháme do husté pasty. Postříkáme olivovým olejem a ozdobíme cizrnou, kterou jsme si dali stranou. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou, mletou chilli paprikou a ozdobíme měsíčky citrónu.

    Smažené rýžové placičky

    Suroviny:

  • 200 g rýže
  • Sůl, pepř
  • 6 lžic hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce vegety
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 pórek

  • Postup přípravy:
    Rýži několikrát propláchneme horkou vodou a uvaříme v osolené vodě doměka. Vařenou rýži dáme do mísy, přidáme hladkou mouku, všechna vejce, pórek, podle chuti okořeníme vegetou, pepřem a solí. Všechny přísady opatrně promícháme a uděláme řidší těsto, které necháme chvíli odležet. Na pánvi rozehřejeme olej. Z rýžového těsta pomocí lžíce vykrajujeme placičky, které na rozpáleném tuku zvolna opékáme z obou stran dorůžova. Placičky podáváme teplé, ozdobené osminkami rajčat, plátky okurky a kolečky pórku. Dobrou chuť

    Lučina nebo sýr Imperiál na způsob Labné

    Suroviny:

  • Lučina nebo Imperiál - 1 větší balení
  • Citron
  • Sušená nebo čerstvá petrželka
  • Olivový olej

  • Postup přípravy:
    Lučinu dáme do hlubokého talíře, přidáme trochu vody, aby se Lučina roztírala, šťávu z citronu(dle chuti), můžeme přidat sladkou papriku.Vidličkou vytvoříme rýhy a do nich nakapeme olivový olej a posypeme petrželkou (čerstvou drobně nasekáme). Podáváme s arabských chlebem nebo s trustovým chlebem.

    Basbousa (koláč)

    Suroviny:

  • 1,5 hrníčku krupice
  • 1 hrníček cukru
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 hrníček rostlinného oleje
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • Rozpůlené mandle

  • Postup přípravy:
    Smícháme krupici,cukr, jogurt, olej, kokos a prášek do pečiva. Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme cukrový sirup. Těsto nalijeme do pekáčku o velikosti 9 x 12 cm. Nožem naznačíme tvary, na které pak koláč nařežeme. Obvykle to jsou tvary kosočtverců, do jejich středu umístíme půlky mandle. Pečeme asi 20 min v předehřáté troubě nebo dokud koláč nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem. Místo mandlí je možné koláč posypat nasekanými oříšky, nastrouhaným kokosem nebo nechat jen tak.

    Pomazánka s cizrny

    Suroviny:

  • 500g cizrny
  • 1ks kyselé okurky
  • Tahini omáčka
  • Olivový olej
  • Kmín
  • Česnek
  • Sůl

  • Postup přípravy:
    Cizrnu namočíme přes noc do vody tak, aby byla ponořená. Druhý den ji uvaříme s kmínem a solí do měkka. Vodu slijeme a uschováme. Vše necháme vychladit. Cizrnu rozmixujeme za stálého přilévání vody, ve které byla vařena. Umixovanou hladkou hmotu ochutíme prolisovaným česnekem, olivovým olejem a sezamovou omačkou Tahini. Tato pomazánka se hodí na celozrnné pečivo nebo frajery. Zdobíme kyselou okurkou.

    Faláfel (karbanátky)

    Suroviny:

  • 1/2 kg oloupaných sušených bobů
  • 1 strožek česneku
  • 3/4 hrníčku nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky nasekané šalotky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • Sezamová semínka
  • Olej na smažení

  • Postup přípravy:
    Boby necháme namočené přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem rozmixujeme na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, kmín, prášek do pečiva, sůl a čerství koriandr Důkladně promícháme až se vše spojí. Z hmoty vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových semínkách. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme se salátem a arabským chlebem.

    Cukrový sirup

    Suroviny:

  • 1 hrníček cukru
  • 1 hrníček vody
  • lžička citrónové šťávy

  • Postup přípravy:
    Rozpustíme cukr ve vodě a vaříme asi 3 - 5 minut. Přidáme citrónovou šťávu a vaříme do zhoustnutí. Přidáme horký sirup na studené moučníky nebo studený sirup na horké moučníky.