Úvodní strana

Dětské recepty z kroužku vaření v Hopsáčku:

Česnečka

Suroviny:

  • 1 x hovězí bujón nebo vývar z kostí
  • 4 x stroužky česneku
  • chleba
  • olej
  • sýr eidam
  • 2 x vejce

  • Postup přípravy:
    Hovězí bujon dáme do hrnce s vodou, kterou přivedeme k varu a necháme ho rozpustit.
    Poté prolisujeme česnek a přidáme do hrnce s horkou vodou a bujonem.
    Až bude vše rozvařené tak rozklepneme 2 vejce (které si nejprve rozklepneme do hrničku) do polévky.
    Mezitím co se nám vaří polévka tak si nakrájíme na kostičky chleba a na oleji opražíme a na struhadle nastrouháme sýr.
    Do talíře dáme opečený chléb, poté nalejeme polévku a navrh nasypeme sýr.
    Dobrou chuť

    Jablečná bašta

    Suroviny:

  • 8 ks jablek
  • 1/2 l vody
  • 20 dkg cukru moučka či krystal
  • 2 ks vanilkový cukr

  • Postup přípravy:
    Jablka oloupeme a nastrouháme, dáme do hrnce, přidáme cukr, vodu a rozvaříme na plotýnce.
    Po rozvaření přidáme pudinky rozmíchané v trošce vody a mícháme již mimo plotýnku, až nám to začne tuhnout.
    Připravíme si dortovou či jinou formu, kterou vypláchneme vodou.
    Dno poklademe piškoty, pak dáme vrstvu jablečné hmoty, dále opět řadu piškotů a nakonec jablečnou hmotu.
    Formu dáme po vychladnutí do lednice tak do druhého dne a poté můžeme konzumovat. Na vrch si můžeme dát šlehačku.
    Dobrou chuť

    Mušle s jablečnou náplní

    Suroviny:

  • 4 ks jablek
  • 1 x skořicový a 1 x vanilkový cukr
  • 1 ks listového těsta
  • 1 x vejce - na potření

  • Postup přípravy:
    Nejprve očistíme, oloupeme, nastrouháme jablka. Jablka nastrouhaná, dáme do misky přidáme skořicový a vanilkový cukr (když nemáme jen osladíme moučkovým cukrem). Dále rozválíme listové těsto na placku. Formičkou vykrájíme kolečka, která plníme jablečnou směsí, zabalíme dáme na plech s pečícím papírem nebo když nemáme musíme plech potřít tukem. Na plechu mušle potřeme vejcem a dáme do trouby péct. Pečeme do zlatova. Po upečení vyndáme z trouby POZOR-- PÁLÍ a narovnáme na tác kde mušle můžeme ještě posypat moučkovým cukrem. DOBROU CHUŤ

    Ovocné knedliky z tvarohového těsta

    Suroviny:

  • 250g měkkého tvarohu
  • 7 lžic dětské krupičky
  • špetka soli
  • 1 ks cel= vejce

  • Postup přípravy:
    Do tvarohu vmícháme krupičku, vejce a špetku soli. Na vále těsto důkladně propracujeme, rozválíme na plát asi 1 cm silný a krájíme čtverce potřebné velikosti podle druhu ovoce. Dílky poklademe omytým, osušeným a v mouce obaleným ovocem a pečlivě zabalíme. Dáme do vařící vody a vaříme 5-7 min. Dobrou chuť

    Perníčky

    Suroviny:

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg práškového cukru
  • 10 dkg tekutého medu
  • 5 dkg másla
  • 3 dkg sádla
  • 1 dkg jedlé sody
  • 4 vejce
  • Koření do perníku

  • Postup přípravy:
    S ingrediencí uděláme těsto pořádně prohnětat a nechat do druhého dne v lednici pod folii. Druhý den vyválíme silnéjší plát a vykrájíme perníčky a dáme péct na 160C asi 10 min. Hned po upečení potřeme perníčky vejcem. Dáme vychladnout a poté zdobíme polevou: vejce, moučkový cukr, kapka citronu – dáme do zdobícího pytlíčku a zdobíme. Poleva musí být akorát tuhá. Dobrou chuť

    Rychlá pizza z listového těsta

    Suroviny:

  • 1 ks listového těsta
  • rajčata, paprika, okurka nebo olivy , houby - dle své chuti
  • šunkový salám, sýr
  • kečup

  • Postup přípravy:
    Listové těsto vyválíme na polotenčí plát. Nakrájíme si zeleninu, salám na kostičky nudličky jak kdo má rád. Listové těsto přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme kečupem a naklademe na ni nakrájenou zeleninu a dáme péci do trouby do zlatova. Dobrou chuť

    Pomazánka z krabích tyčinek

    Suroviny:

  • 1 ks pomazánkového másla - Pozor na kvalitu
  • Krabí tyčinky mražené - stačí 3 ks
  • 3 ks vajec vařené na tvrdo
  • 1 ks červená paprika - čerstvá
  • rohliky - dle počtu hostů

  • Postup přípravy:
    Krabí tyčinky necháme rozmrazit poté nakrájíme na drobné kostičky,
    vejce uvaříme natvrdo asi 15 min ve varu po vychladnutí nakrájíme na kostičky,
    červenou apriku nakrájíme na kostičky.
    Pomazánkové máslo si přendáme do větší míchací misky do pom.másla přidáme
    všechny ingredience a vidličkou promícháme (nemixujeme at z toho není kaše).
    Nakrájíme si rohliky na kolečka (jednohubky) a pomazánku pažeme na rohlikové kolečka.
    Ozdobíme bud zbytkem papriky nebo kousky čerstvé okurky.Nandáme na tác a podáváme.
    Dobrou chuť

    Těstovinový salát z kuřecím masem

    Suroviny:

  • 2 x kuřecí řízek prsní
  • 1 sáček těstovin (vrtule, kolínka)
  • 1 ks ledový salát
  • 1 ks okurka salátová
  • 1 x paprika červená, žlutá
  • 1 x rajče
  • Majolka - dle množství salátu
  • sůl, pepř,salátové koření

  • Postup přípravy:
    Těstoviny uvaříme, mezitím si osmažíme kuřecí maso nakrájené na kostičky
    , nebo nudličky. Papriky a okurku si nakrájíme na kostičky a dáme do mísy,
    přidáme osmažené kuřecí maso, uvařené těstoviny a nakonec přidáme majolku nebo jogurt.
    Osolíme a okořeníme dle chuti.
    Dobrou chuť

    Těstovinový salát se zeleninou

    Suroviny:

  • 1 x sáček těstovin
  • rajčata, paprika, okurka, porek a jiné
  • 1 x bílý jogurt
  • 1 x zakysaná smetana
  • toustový chléb

  • Postup přípravy:
    Do hrnce dáme vodu se solí, přivedeme k varu poté nasypeme sáček těstovin
    (vždy dáme tolik pro kolik lidí salát děláme).
    Těstoviny vaříme do poloměka. Mezitím si nakrájíme zeleninu dáme do misky,
    zvlášť si smícháme jogurt se zakysanou smetanou.
    Po uvaření těstovin je slejeme necháme vychladnout a smícháme se zeleninou a zálivkou.
    Můžeme si k tomu udělat tousty.
    DOBROU CHUŤ

    Šneci se skořicí

    Suroviny:

  • 1 x listové těsto
  • skořice, cukr, vejce
  • mouka hl.

  • Postup přípravy:
    Rozválíme těsto posypeme cukrem a skořicí.
    Zamotáme těsto do ruličky a nakrájíme na 1cm kolečka. Potřeme vajíčkem a dáme péct.
    Dobrou chuť

    Štrůdl

    Suroviny:

  • 1 x listové těsto
  • strouhanka
  • cukr, vejce, skořice
  • jablka

  • Postup přípravy:
    Listové těsto rozválíme na placku.
    Posypeme prostředek strouhankou dáme nastrouhaná jablka a posypeme(cukrem,skořicí,oříškami).
    Zabalíme dáme na plech s potřeme vajíčkem.
    Dobrou chuť

    Špagety s uzeninou

    Suroviny:

  • špagety
  • gothaj
  • sýr v celku
  • kečup, cibule

  • Postup přípravy:
    Vezmeme hrnec napustíme vodu, osolíme a dáme vařit.
    Až se začne voda vařit dáme do vody špagety, lžíci oleje a zamícháme.
    Nastavíme 10minut. Na pánvi rozpustíme tuk, nakrájíme cibuli a salám a osmažíme na pánvi.
    Slijeme špagety a dáme na talíř na to směs salám s cibulí, kečup a nastrouhaný sýr.
    Dobrou chuť

    Rýže s uzeným

    Suroviny:

  • 3 x sáčky rýžeo
  • cibule
  • uzené, žampiony
  • pórek, sůl

  • Postup přípravy:
    Do hrnce napustíme vodu, dáme ji na plotnu, přidáme sůl a přivedeme k varu. Až se voda začne vařit
    přidáme opláchnutou rýži. Vaříme 15minut. Na pánvi rozpustíme tuk, osmažíme oloupanou cibuli s uzeným.
    Po osmažení do zlatova přidáme pórek (žampiony).
    Uvařenou rýži scedíme a smícháme se směsí z pánve.
    Dobrou chuť

    Jablková žemlovka

    Suroviny:

  • 2 x vejce
  • 0,5 l mléka
  • 500g jablek
  • 150g cukru
  • skořice mletá
  • vanilkový cukru
  • 10g rozinek
  • 150g margarin
  • vlašské ořechy

  • Postup přípravy:
    Žemle, veku, vánočku, nebo toustový chléb a oloupaná jablka nakrájíme na slabé plátky.
    Jablka se můžou nastrouhat na hrubém struhadle. Pekáč vymastíme 1 dávky margarínu a na dno rozložíme 1/3
    nakrájených plátků žemlí, které zvlhčíme směsí rozšlehaných vajec s mlékem.
    Na žemle rozložíme 1 dávky nakrájených jablek posypeme rozinkami,
    polovinou krupicového cukru smíchaného se skořicí a vanilkovým cukrem.
    Posypeme troškou strouhaných ořechů. Na ochucená jablka rozložíme vrstvu nakrájených plátků žemlí
    zvlhčených směsí rozšlehaných vajec s mlékem. Na tyto rozprostřeme jablka posypaná cukrem, hrozinkami a ořechy.
    Poslední vrstva je tvořena poslední 1/3 žemlí, kterou pokapeme zbytkem rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté
    pečeme dorůžova. Žemlovku nakrájíme na čtverce, posypeme moučkovým cukrem a můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
    Dobrou chuť

    Horolezecké sušenky

    Suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 2 lžičky pr.do peč.
  • 125 g másla nebo hery
  • 5 lžic cukru
  • 2 lžičky van.cukr
  • 1 vejce
  • kakao

  • Postup přípravy:
    Suroviny smícháme v misce, připravíme si plech, vyložíme papírem. Lžičkou dáváme na plech těsto s mezerami 1cm. Dáme péct 160C 20minut. Dobrou chuť

    Banánové jednohubky

    Suroviny:

  • 1 balíček piškotů
  • 3 banány
  • 1 x čokoláda na vaření
  • párátka, 1 lžíce másla

  • Postup přípravy:
    Na párátka napichujeme střídavě jeden piškot, kolečko banánu a pak druhý piškot.
    Do vodní lázně dáme rozehřát čokoládu s máslem, aby byla čokoláda lesklá.
    Jednohubky namáčíme do čokolády a pokládáme na talíř a dáme na 10minut do lednice.
    Dobrou chuť

    Mufiny

    Suroviny:

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 2 lžičky pr.do peč.
  • 1/4 lžičky sody
  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku cukru, 1 vejce

  • Postup přípravy:
    Suroviny smícháme v misce. Dáme do papírových formiček a pokládáme do gumové formy na plech.
    Na 160C (15-20minut)
    Dobrou chuť

    Nepečený rýžový nákyp

    Suroviny:

  • 300 g rýže
  • 1 l mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 x vanilkový puding
  • 1 x vanilkový cukr
  • 50 ml smetany
  • ovoce

  • Postup přípravy:
    Rýži propláchneme ve studené vodě a s 500ml mléka uvaříme doměkka.
    Poté k ní vmíchejte cukr. Ze zbytku mléka,pudinkového prášku a vanil.cukru uvařte
    puding podle návodu na obalu. Polovinu pudinku vmíchejte k měkké rýži,
    druhou polovinu smíchejte se smetanou. Rýži obložte ovocem a přelijeme vanilkovosmetanovou omáčkou.
    Dobrou chuť

    Rychlé koblihy

    Suroviny:

  • 1/4 kg pol.mouky
  • 1/4 kg tvarohu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic mléka
  • 1 pr.do peč.

  • Postup přípravy:
    Všechny suroviny spícháme v misce. Poté mícháme těsto( spíše řidší).
    Mezi tím rozpálíme pánev na ní dáme tuk nebo olej. Lžičkou pokládáme těsto na
    pánev a smažíme koblihy z obou stran! Poté podáváme se šlehačkou vyšlehanou nebo ve spreji+marmeláda
    Dobrou chuť

    Zapečené brambory

    Suroviny:

  • 2 kg brambor
  • 30 dkg gothaje
  • 20 dkg sýru
  • 2 vejce
  • Tuk na vymazání plechu
  • Koření - sladká paprika, mletý pepř

  • Postup přípravy:
    Uvaříme brambory, scedíme je. Nakrájíme brambory na kolečka, pokládáme na vymazaný plech.
    (Posypeme kořením) Na kostičky nakrájíme gothaj, nasypeme na brambory a přelijeme vyšlehaným vejcem.
    Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby. ( 160C na 20-30minut)
    Dobrou chuť

    Čína

    Suroviny:

  • 3 ks kuřecí prsa
  • máslo
  • hl.mouka
  • mražená zeleninová směs
  • 1x cibule, česnek, sůl, pepř, koření na čínu
  • 4ks sáčků rýže

  • Postup přípravy:
    Na pánvičce rozehřejeme máslo, do kterého přidáme jemně nakrájenou cibulku necháme zpěnit.
    K cibulce přidáme jemně nakrájený česnek a na kousky nakrájené kuřecí prsa, osolíme, opepříme,
    přidáme koření podle chuti a zprudka opečeme, aby se kousky masa zatáhly.
    Poté přilijeme trochu vody a necháme pod pokličkou dusit. Poté přidáme kousek másla a zapršíme hladkou moukou.
    Mezi tím dáme vařit rýži, kterou poté smícháme se směsí.
    Do směsi můžeme přidat i syrovou zeleninu, nebo žampiony a pórek.
    Dobrou chuť

    Palačinky

    Suroviny:

  • 2x vejce
  • 80 g cukru
  • 400 g mouky
  • 1 l mléka
  • 50g tuku

  • Postup přípravy:
    Vše dobře rozmícháme ponorným mixérem na hladkou hmotu.
    Postupně smažíme po obou stranách na pánvi na lžičce oleje.
    Doporučuji používat speciální pánev na palačinky s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem.
    Otáčíme nadhozením palačinky do vzduchu pomocí pánve, na kterou ji opět zachytíme (je to jednoduché).
    Tímto způsobem se zaručeně nepotrhá. Hotové palačinky potíráme marmeládou a zdobíme např. šlehačkou, ovocem atd.
    Dobrou chuť